Active House’

Op het gebied van duurzaamheid en comfort gaat deze woning nog een stap verder dan de meeste duurzame woningen. ‘tHuis is namelijk een ‘Active House’; een huis waarbij in alles rekening is gehouden met goede luchtkwaliteit, veel daglicht, goede ventilatiemogelijkheden, ruimtelijke beleving, woongenot, goede isolatie en verantwoorde duurzame (lokale) materialen.

Een goed huis is comfortabel, milieubewust en natuurlijk energiezuinig. Daar draait het om bij ‘Active House’; een visie op bouwen en wonen die uitgaat van de mens als gebruiker. Er is daarom veel aandacht voor gezondheid: veel daglicht, goede ventilatiemogelijkheden en prettig binnenklimaat in winter en zomer. Daarnaast is het huis goed geïsoleerd, worden er verantwoorde duurzame materialen gebruikt en heeft het een goed ontworpen installatie. Een ‘Active House’ legt de basis voor een gezond en comfortabel leven, heeft een positief effect op de woonomgeving. En natuurlijk draagt het bij aan de energierekening van de bewoners.

De besparing
Het ‘Active House’ is energieneutraal. Wat wil dat zeggen? Het huis is zo gebouwd dat u energiezuinig kunt wonen. Daarom heeft het meer isolatie dan gebruikelijk, drielaags glas, goede kierdichting en een energiezuinig ventilatiesysteem. Bovendien wekken de zonnepanelen zo veel stroom op dat de elektriciteit voor alle apparaten wordt opgewekt door zonnestroom. Daarom heeft de woning ook geen gasaansluiting. Hoe wordt de woning dan warm gehouden bij koud weer en hoe krijgt u warm water om bijvoorbeeld te douchen? Ook dat gaat volledig duurzaam. Het huis is uitgerust met een warmtepomp die (ook bij koud weer) energie uit de lucht haalt en dat omzet in warmte.

Toch heeft de woning wel gewoon een aansluiting op het elektriciteitsnet en krijgt ook een rekening. De hoeveelheid zonnepanelen is zo groot dat een gemiddeld gezin in een jaar evenveel aan het elektriciteitsnet levert als dat u nodig heeft. In dat geval is het eindbedrag op de jaarrekening dus 0.

Active House NL is een netwerk van architecten, toeleveranciers, kennisinstituten en bouwers in Nederland. Uitgangspunt is visionaire architectuur.

Post Author: redactie