Lokaal voedsel groeit nu in de keuken

Een huishoudelijk apparaat dat de ingrediënten voor een gezonde maaltijd binnen een week van plantencel tot volwaardig voedsel laat ontwikkelen. Dit is niet langer meer science fiction. VTT Technical Research Centre heeft via de eerste 3D geprint CellPod prototype van Finland Ltd al de eerste oogst geoogst.

celpoodVTT heeft via haar biotechnologisch bedrijf onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een huishoudelijk apparaat te ontwikkelen om gezonde finse bessen op een nieuwe manier te laten groeien. Het kweken van plantencellen in een bioreactor is geen nieuw idee als zodanig, maar alleen de nieuwste technologieën voor de ontwikkeling van een plantencel incubator voor thuisgebruik en dat binnen een week al een oogst oplevert is nieuw.
De eerste CellPod prototype VTT staat momenteel in Otaniemi. Het apparaat lijkt op een design lamp en is ideaal voor op een keukentafel. “Verstedelijking en de milieubelasting veroorzaakt door de landbouw zijn een noodzaak om nieuwe manieren te creëren om de productie van voedsel te te kunnen blijven. CellPod is één van deze en het kan binnenkort de consumenten een nieuwe en spannende manier voor het produceren van lokale gerechten in hun eigen huis bieden”, zegt Lauri Reuter, VTT onderzoek wetenschapper. Tot nu toe heeft VTT gebruik gemaakt van cellen van zijn eigen collectie cellen,  zoals bergframboos cellen en de braamcellen. De bioreactor maakt het ook mogelijk de productie van gezond voedsel en andere dan de traditionele voedselgewassen, zoals berken planten te laten groeien.

Voor meer informatie klik hier

Post Author: redactie