Biobased

ORGA bouw is de eerste moderne groene bouwer van Nederland.

Geen enkel materiaal is zodanig getest en doorontwikkeld als biobased materiaal. Het miljoenen jaren durende experiment van de natuurlijke evolutie heeft de meest efficiënte bouwmethoden en materialen geselecteerd. Een van de projecten vanuit deze nieuwe opgezet is een tandartsenpraktijk.
Tandarts Gijs groeide uit zijn huidige praktijk en wilde zijn patiënten in de toekomst in een gezonde en natuurlijke omgeving behandelen. ORGA architect ontwierp voor hem een biobased tandartspraktijk en inmiddels is dit vernieuwende praktijkgebouw volop in gebruik.

Duurzaamheid en de beleving van de patiënt waren de uitgangspunten voor het ontwerp

Healing environment

Uitgangspunt is dat hoogwaardige biobased materialen een uitstekend alternatief zijn voor reguliere bouwmaterialen die worden gemaakt van eindige grondstoffen. Uiteraard hout in al zijn vormen maar ook vlas, leem, stro, hennep of bijvoorbeeld biocomposieten uit restmaterialen. De ORGA architect geeft ook aan dat iedere keer weer er een voldaan gevoel is wanneer we in een van onze projecten kunnen laten zien wat architectonisch mogelijk is met innovatieve natuurlijke materialen.

Zo is de nieuwe tandartspraktijk Mondzorg Middenmeer is een ecologisch gebouw, opgebouwd uit natuurlijke en biobased materialen. Dit is onmiddellijk voelbaar als je binnenkomt aan het frisse interieur en de lichte geur van hout. De kerngedachte achter het ontwerp is het creëren van een ‘healing environment’. In deze denkwijze wordt genezen breder getrokken dan puur het behandelproces. Het idee is om patiënten in een natuurlijke en gezonde omgeving met levend groen en natuurlijk licht te behandelen zodat het herstelproces voorspoediger verloopt. Onze bouwmethode op basis van natuurlijke materialen past uitstekend in deze integrale medische aanpak.

Hout in de hoofdrol

De structuur wordt gedragen door massieve spanten van Nederlands lariks hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Het gebouw is verder opgetrokken in vuren houtskeletbouw en geïsoleerd met houtvezel isolatie, wat het gebouw een Rc van 6,5 geeft. Het plafond is afgewerkt met vuren planken die een lichte graywash hebben gekregen en de opvallende strook waarin de behandelkamers zich bevinden is bekleed met inlands grenen. Al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk of gelijkwaardig.

Overal daglicht

Vanaf de eerste streep die bij het ontwerpen op papier werd gezet is er nagedacht over de lichtinval. De positieve werking die uitgaat van natuurlijk licht is een belangrijke element in de ‘healing environment’. Door het strategisch plaatsen van ramen in het dak en de wanden heeft daglicht toegang tot iedere ruimte van de praktijk. Door het gebouw vanaf het begin speciaal zo te ontwerpen en doelbewust te oriënteren kan optimaal gebruik worden gemaakt van het natuurlijke licht van de zon. Met hoge ramen aan de zuidkant kan het daglicht tot diep in het gebouw doordringen en wordt het interieur in de wintermaanden gratis opgewarmd.

Sedum en hemelwater

Een groen dak staat niet alleen mooi maar de turflaag met sedumplantjes zorgt tevens voor een natuurlijke hemelwaterafvoer. De traditionele grijze regenpijp is op een creatieve manier vervangen door een robuuste ketting. Het water ‘kleeft’ als het ware aan de ronde vormen van de schakels en wordt zo rechtstreeks de bodem in geleid.

Voor meer informatie klik hier

Post Author: redactie